Detailhandelbeleid is een belangriDia09jk onderwerp op de agenda in veel provincies. De gevolgen van nieuwe winkelcentra, perifere detailhandelgebieden en de juiste winkels op de juiste plaats zijn belangrijke vraagstukken daarbij. Lelystad trekt met attracties als het outletcentre Bataviastad en het Aviodrome meer incidentele bezoekers dan het 2½ keer zo grote Almere. Incidentele bezoekers zijn voornamelijk recreatieve bezoekers. Dit blijkt ook uit het feit dat met name in de weekends Lelystad meer bezoekers trekt dan Almere. Daarnaast heeft Lelystad een groter verzorgingsgebied dan Almere. Bataviastad trekt jaarlijks meer dan 2 miljoen bezoekers uit heel Nederland en ook steeds meer uit het buitenland.

  • Maar gaan deze bezoekers ook nog naar andere plekken in de regio en wat betekent dit voor de regionale economie?
  • Zorgt een outletcentre (of ander nieuw winkelgebied) ervoor dat bezoekers van het centrum of de dorpen in de omgeving worden weggetrokken en wat betekent dat voor de leefbaarheid?
  • Of komen er vooral nieuwe bezoekers van buiten de regio en het buitenland?